Rødvin

Rødvin skiller seg fra hvitvin på en mengde punkter. Det starter med et annet utgangspunkt og ender opp med en helt annen karakteristikk og bruksområde. Rødvin selges hovedsakelig gjennom Vinmonopolet og står for ca. 62 % av vinsalget. Vi ser at rødvinssalget har en negativ utvikling, der både hvitvin, rosévin og musserende vokser.

Rødvin – skiller seg fra hvitvin
Rødvin skiller seg fra hvitvin ved at vinen som skal bli rød gjæres med drueskall. Videre må utgangspunktet være rødvinsdruer – altså druer med rødt skall.

Hvitvin lages på hvitvinsdruer – altså druer som er grønne. Det går faktisk an å lage hvitvin på røde druer, men da uten skall. Disse kalles «blanc de noirs».

Rødvin – innhøsting
Rødvinsdruene høstes forsiktig inn enten for hånd eller mer effektivt med maskiner. Det er viktig at drueskallet ikke sprekker før druene helles i kar for å bli knust varsomt.

Etter at druen er knust overføres massen til store ståltanker eller mindre fat på 225 liter. Her skal druene gjennomgå en gjæringsprosess.

Rødvin – gjæring
Rødvinen gjæres i tanken både med skall, kjerner og stilker. Rødvinsdruene har et rødt pigment, som avgir farge under gjæringsprosessen.

Rødvinsskallet flyter opp og legger seg som en skorpe eller tykk hinne over «mosten» som man kaller druemassen som nå gjærer. Denne skorpen må løses opp og komme mest mulig i kontakt med mosten. Dette gjøres enten ved å pumpe vinen over skallet eller dytte skallet ned i mosten.

Etter denne gjæringsprosessen tappes vinen av skallene og bunnfallet blir presset. I noen tilfelles kan vinen som blir presset her, ende opp i den endelige blandingen. Vinen som presses ut av skallet er grovere, og inneholder mer bitterstoffer og har mye mer tanniner eller det man kaller garvesyre.

Rødvin – garvesyre
Noe å huske er at rødviner er tyngre og mer sammensatt enn hvitviner. Den store avgjørende forskjellen mellom rødvin og hvitvin, foruten fargen, er garvesyren som nettopp gir smaksforskjellen.

Videre har tanniner den samme effekten som bitterstoffer i en sterk kopp te. Disse bitterstoffene får munnen til å føles tørr, og tungen til å klistre seg til ganen.

Rødvin – etter gjæringen
Når gjæreprosessen er ferdig, overføres rødvinen til modning på ståtanker eller såkalte eikeliggere. I flere tilfeller benyttes mindre fat også, eller en kombinasjon av alternativene.

I likhet med andelen salg av vin på Vinmonopolet, består en stor del av Solera portefølje også av rødvin. For gode vinvalg, kan dere besøke lese mer om hvilke produkter vi har i porteføljen.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.