Sankthans

Sankthans eller midtsommer feires 23. juni. Dette er for mange sommerens høydepunkt med store bål, dans, fest, deilig mat og drikke. Noen feirer med fyrverkeri og andre tar seg en rolig tur på fjorden. Uansett, dagen vekker mange hyggelige minner!

Sankthans – hvorfor feirer vi?
St. Hans er minnedagen for døperen Johannes sin fødsel og feires nøyaktig seks måneder før jul. Det er døperens oppgaver som forløper for Kristus som skal feires og er et tidspunkt for glede og fest. Kirken hadde for vane å fordrive gamle hedenske fester og skikker, og fant ut at Johannes festdag kunne plasseres på den dagen folk mente var sommersolverv. Enkelt og greit.

Sankthans – store krefter i sving!
Overtro og eldgamle skikker sto sterkt i gamle dager og mange magiske krefter ble satt i sving i folkedypet.

På Sankthansaften var det vanlig å samle inn legeurter. Dersom en ung jente samlet syv eller ni forskjellige urter i løpet av natten, som hun da la under hodeputen ville hun drømme om sin tilkommende ektemann. Selvsagt meget spennende og man kunne håpe på at det var den riktige?

På Sankthansaften hadde vannet også en spesiell kraft. Dugg som ble samlet kunne kurere øyelidelser. Likeledes fantes det mange kilder med helbredende vann på denne dagen. En slik kilde finnes i Borre i Vestfold og ble besøkt flittig helt opp til 1800 tallet. Håper det funket for noen?

Sankthans – mat og drikke!
Deilig mat og drikke har en sterk posisjon på en festdag som dette og da spesielt grill og jordbær.

Hva folk velger å grille kan være så ymse, men rødt kjøtt, svin og kylling er nesten utelukkende en gjenganger, og noen sverger til fisk og skalldyr –hva med en kombo?

Grønnsaker som mais, champignoner, squash og tomater, samt poteter er noe de fleste av oss har som tilbehør. Og, salater i lange baner!

Som alltid er det sauser og krydder som bestemmer utvalget av passende drikke. Her skal vi forsøke oss på litt generelle forslag som tar utgangspunkt fra «naturelle» smaker:

Aperitif – her passer musserende eller Champagne.

Alkoholfritt er et must og passer som tørstedrikk: se her!

Øl er alltid riktig: se her!

Spanske rødviner passer til kraftigere kjøttretter: se her!

Lettere rødviner fra Languedoc-Roussillon i Frankrike kan passe til lyst kjøtt: se her!

Hvitviner, gjerne tørre, kan passe til fisk, skalldyr og salater: se her!

Hvitviner, gjerne med sødme, kan passe til lettere retter med krydder: se her!

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.