Skape Harmoni
1.Vinen må inneholde minst like mye rundhet og sødme som maten
- Sødmefylt vin oppfattes tørrere hvis maten har sødme
- Halvtørr vin passer ikke like godt til Laks og Persillesmør, er er vinen for søt, tørr vin passer best her
- Halvtørr vin passer best til Laks og Sandefjordsmør.
2. Det er viktig å finne viner som treffer rettens individuelle rikhet og sødme
3. Bittestoffer i mat & vin forsterker hverandre gjensidig
- Rødvin har tannin som er bittestoffer. Unngå bitter mat.
4. Retter med utpreget varm kryddersmak eller Chili, trenger vin med sødme for å dempe den brennende smaken
- Tørr vin forsvinner med Spicy og sterk mat
- Søt vin lindrer, reduserer og har en dempende effekt
- Hovedsakelig hvite viner, de må være rike, ungdommelige, gjerne blomsterpreget. Tyske viner, Gewurstraminer eller viner laget på Chenin Blanc druen passer godt.
5. Retter med mye fett / fet mat, trenger vin med høyt syreinnhold
- Syren renser opp i ganen og gir en frisk ren munnfølelse.
6. Vin må harmonere med maten
- Komplimentere smak og konsistens på mat og vin
- Analyser maten, finne smaksbildet, smaker og smaksretning – velg så vinen deretter. Alle rettene under trenger forskjellige viner
- Fugl som er mild og elegant i kjøttet
- Fugl som er moden og har kraftig smak
- Smakfull kjøttgryte
- Elegant fisk med lime
Syrlig vin og syrlig mat passer svært dårlig sammen, dette vil bare øke syren i smaksbildet
7. Kontrasterende smaker virker harmonerende
- Roquefort og Sauternes
- Rakefisk og Champagne
- Pinnekjøtt og Rød vin med ungdommelig frukt og litt sødme
8. Maten må ikke overdøve vinen eller omvendt, bruk sundt vett
9. Ta hensyn til rettens totale smakskraft, ikke til hovedråvaren
- Ta Sjøtunge, se eksempler under, alle rettene trenger forskjellige viner
- Stekt med brunet smør
- Dampet med urter og grønnsaksbuljong
- Rullade og hummersaus
10. Rødvin til fisk
- Husk at vinene skal være ungdommelig ha lite tanniner, ha en ungdommelig frukt sødme
- Rødvinen skal serveres avkjølt