Før 1990-tallet var Grüner Veltliner stort sett ukjent utenfor Østerrike. Idag finner du den på vinkart på restaurranter verden over. Viner laget på Grüner Veltliner er stort sett tørre, men innimellom finner man søte dessertviner, såkalt auslese eller trockenbeerenauslese. Det finnes også noen få musserende eksempler. De beste områdene i Østerrike for Grüner Veltliner er Wachau, Kremstal, Kamptal, Weinviertel og Donauland. Få andre land satser på denne druen, med unntak av noen få vellykkede forsøk fra USA og New Zealand. Druen utgjør ca 30 prosent av vinproduksjonen i Østerrike og nesten 50 prosent av hvitvinsproduksjonen. Aromaene kan minne om alt fra grønt eple og sitrus i de slankeste vinene, til mer ferskenpreget, pepperaktig og gjerne noe som minner om urter og krydder i de fyldigste. De fleste vinene produseres uten bruk av eik, men noen få viner lagres på fat. Viner laget på Grüner Veltliner har sjeldent fremtredende fatpreg.
Til mat har de et bredt bruksområde. De enkleste vinene er gode til reker, salater eller kyllingfilet. Mer intense viner passer til krabbe og hummer eller stekt fisk med fete sauser. De kan også fungere godt til kalv, svin og ikke minst ribbe.
Druen kan i andre land også kalles: Veltlin, Grauer Veltliner, Weissgipfler, Zöld Veltlini, Veltlínské Zelené,