Skap harmoni mellom mat og vin. Når du skal velge vin til maten, bør vinen ha minst like mye rundhet og sødme som maten. Sødmefylt vin vil oppfattes som tørrere hvis maten har sødme. Det er viktig å finne viner som kompletterer rettens individuelle karakteristikker.
Bitterstoffer i mat og vin forsterker hverandre gjensidig. Rødvin inneholder bitterstoffet tannin, og passer derfor ikke til bitter mat. Retter med chili eller utpreget varm kryddersmak trenger vin med sødme for å dempe den brennende smaken. Krydret og sterk mat vil få tørr vin til å forsvinne, mens søt vin vil virke lindrende og dempende. Primært anbefales hvite viner som er rike, ungdommelige og gjerne blomsterpreget. Tyske viner, Gewürstraminer eller viner av Chenin Blanc-druen passer godt.
Til retter med mye fett er det fint å bruke en vin som har høyt syreinnhold. Syren renser ganen og gir en frisk, ren munnfølelse. Det er viktig at vinen står til maten.
Riktig vin til maten
Analyser maten, finn smaksbildet, smakene og smaksretningen, og velg vin deretter. Alle rettene under trenger forskjellige viner:
Syrlig vin og syrlig mat er en dårlig kombinasjon som øker syrenivået i smaksbildet.
Kontrasterende smaker virker harmonerende
Maten skal ikke overdøve vinen eller omvendt. Bruk sunn fornuft.
Ta hensyn til det totale smaksbildet og ikke bare hovedråvaren
I eksemplene med sjøtunge nedenfor, vil alle rettene trenge forskjellige viner:
Rødvin til fisk
Det er mye god rødvin man kan drikke til fisk. Da er det viktig å huske på at vinene skal være ungdommelige, inneholde lite tannin og ha en ungdommelig sødme av frukt. Server rødvinen avkjølt.